Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

Fixa problemet, inte symptomen

december 30, 2012 | Comment

För 150 år sedan var det vanligt med barnarbete i västeuropa. Barnen var tvungna att hjälpa till för att familjen skulle kunna försörja sig. På samma sätt är det vanligt med barnarbete i fattiga länder idag. De arbetar för att familjen annars skulle svälta. De arbetar för att få ett bättre liv åt sig själva och sina fattiga syskon. I rika västländer behöver vi inte längre ha barnarbete. Vi har så mycket pengar att våra barn kan gå i skolan och göra annat än att arbeta i fabriker. Många tror att vi är bättre människor på grund av detta. Att vi är högre stående och visare än folk i fattigare länder. Att vi har rätt att kräva av dem att de inte sätter sina barn i arbete. Att stora företag, som nike, inte ska tillverka sina varor med barnarbete (vilket de, så vitt jag vet, inte gör numera).

Det tycker jag är rent skitsnack. Barn arbetar i fabriker på grund av fattigdom. De arbetar inte i fabriker för att deras föräldrar inte förstår att skola är ett alternativ att föredra. Alla föräldrar vill att deras barn ska kunna gå i skolan. De vill att deras barn ska kunna utbilda sig, bli bättre och få ett bättre liv. Men alternativet är inte ”arbete eller skola” utan alternativet är ”arbete eller svält”. Då väljer man alternativet arbete. Precis som vi gjorde i Sverige när vi var ett fattigt land. Idag, när vi är rika och mätta, köper vi våra nike skor online och tycker att vi är bättre människor för att våra barn inte behöver arbete, vi myser i våra märkeskläder och snygga gympaskor. Vi är inte bättre! Vi är bara rikare.
Problemet är fattigdom, barnarbete är bara ett symptom på problemet. Man blir inte av med problemet genom att förbjuda symptomen. Så sluta med såna barnsligheter!

Kommentera