Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

I morgon är det dags!

februari 13, 2016 | Comment

alla

I morgon infaller en av de konstigaste av alla våra högtider, enligt mig. Konstig för att det egentligen inte finns någon konkret fakta om historien bakom det romerska helgon som dagen skulle vara döpt efter, nämligen Valentin. Anledningen till att han är ihågkommen för just den 14 februari är för att man menade att fåglarna bildade par just den 14:e. Högtiden kom inte till Sverige och norden förens sent, men sägs faktiskt ha medeltida ursprung. I England har det varit romantikens dag sedan medeltiden då man på den här dagen bildade par av stadens pojkar och flickor, på låtsas så klart, men ändå för ett års tid.

Själva alla hjärtansdags-korten har sitt ursprung redan på 1400-talet och redan på 1700-talet började det säljas kort framställda för just den här dagen. Apropå korten så har det skapats en sägn eller legend om Valentins öde som inte har någon riktig konkret källa. Det sägs nämligen att Valentin var i fängelse och föll pladask för fångvaktarens dotter, innan han dog sägs han ha skrivit ett brev till dottern och signerat det ”Din Valentin”, och därav fått en förklaring till just korten.

Något som också är viktigt den här dagen är att man såg just den 14:e februari som vårens första dag och här finns en koppling till en romersk vårhögtid.

 

Vad betyder Alla hjärtans dag för er? Firar ni det överhuvudtaget?

Kommentera