Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

Nyårsfirandet historia!

januari 5, 2016 | Comment

gott

Jag hoppas ni har haft ett bra avslut på 2015 och en riktigt bra start på 2016. Nyårsafton har alltid intresserat mig, rent faktamässigt, då våra seder och traditioner ändrats så mycket sedan urminnes tider. Det var de hedniska romarna som firade nyåret först, dock inte den 1:a januari som man kan tänka sig. Det firades nämligen nyår den 1:a mars i det gamla romarriket. I Sverige var det ända fram tills 1500-talet 25:e mars som var vår nyårsdag.  I Sverige låg fokuset mycket på att kunna förutspå det kommande året, främst för bönderna. Enligt folktron på den tiden så trodde man att man kunde spå framtiden med hjälp av magi. Det borgerliga Sverige spådde då i smält bly, men allmogen spådde på andra sätt. Bland annat hade månen en stor del i hur framtiden skulle se ut. Nymånen visade med hjälp av hur många moln som täckte den, hur många dagar säden skulle ligga i jord.

Firandet av nyåret var från börja en borgerlig tradition, men har sedan spridit sig till alla samhällsklasser. När radion började sända inringningen av det nya året så fick allt fler runtomkring ta del av firandet. Fyrverkerierna har så länge jag kan minnas varit en stor del av firandet idag, men på senare tid har det börjat minska. Jag kan då undra vad som kommer till att ersätta fyrverkerierna då själva inskjutningen av det nya året alltid har varit med i historien. Något måste det väl bli?

När vi sedan kommer till nyårsdagen så är ju detta årets första dag. Det som skedde under den här dagen kunde enligt folktron bestämma hur resten av året skulle bli. Exempelvis så skulle ens sinnesstämning och humör den dagen utmärka resten av året. Man skulle dessutom akta sig för att betala något eller låna ut några pengar under nyårsdagen, då det skulle innebära att det kommande året skulle fyllas med utgifter.

Vad tänker man idag? Har vi egentligen några skrockfyllda traditioner idag?

Kommentera