Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

Satsa eller spara

december 16, 2012 | Comment

En sak som ofta kommer upp i debatten är att vi ”borde satsa”. Det finns en slags föreställning att staten kan ”satsa” idag och få bättre ekonomi i framtiden på grund av det. Det är givetvis sant, man kan göra satsningar som ökar tillväxten men det är inte den typen av satsningar som man brukar prata om när man nämner ”satsningar”.

Den rätta typen av ”satsningar” är att spara pengar, minska statens utgifter, sänka skatterna och ge varje svensk själv möjlighet att spara pengar. Varje svensk kan då själv använda sin tankeförmåga till att investera pengarna i sådant som förbättrar den personens ekonomi på sikt. På detta sätt kommer ekonomin att växa, genom att ta allas förstånd till nytta.

Men det är inte den typen av satsningar som proffstyckare och politiker brukar prata om. Istället handlar det om att ÖKA utgifterna. Att staten ska ta lån och sen bygga en massa saker som kanske inte behövs. Den här varianten kan jämföras med att du tar ett kortlån och använder pengarna till att bygga en veranda. På vilket sätt förbättrar det din ekonomi? På inget sätt alls. Istället är det här ett farligt sätt att undergräva landets framtida ekonomiska potential. Att låna pengar från framtida generationer för att ge olika branscher idag lite lättare är totalt oansvarigt och inget som kommer att förbättra för vårt land. Det enda som leder till ökad tillväxt är liberala reformer och skattesänkningar. Du kan inte öka tillväxten och förbättra ekonomin genom att skyffla pengar till politiker som sedan ska sitta som påvar och bestämma vem som ska få mer pengar och vem som ska få mindre.

Lån leder inte till förbättrad ekonomi utan tvärtom, till försämrad.

Kommentera