Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

”Vad är pengar” av Cervenka

januari 2, 2013 | Comment

Fick Andreas Cervenas bok ”Vad är pengar” som inflyttningspresent. Personen som gav den till mig trodde att jag skulle gilla den eftersom jag är intresserad av ekonomi. Hon hade dock inte läst den själv. Hade hon gjort det hade hon förmodligen inte gett den. På omslaget står det ”Allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om” och det är en stor lögn. Boken utger sig för att vara en lättläst lärobok men är bara en återutgivning av Cervenkas gamla krönikor. Sjukt tråkigt och faktiskt bedrägligt beteende. Att i en bok som heter ”vad är pengar” ha tre kapitel(!) om hur direktörer på stora svenska bolag har för mycket lön är ju tragiskt. Läs en riktig bok istället, som t.ex. Klas Eklunds klassiker ”Vår ekonomi”. Den kommer att ge ett betydligt bättre insikt i nationalekonomi.

Man bygger inte ihop en ny bil av gamla reservdelar. På samma sätt bygger man inte en bok på återanvända kåserier från tidningar. Boken är riktigt dålig och bör undvikas. Andreas Cervenka är journalist och journalister kan skriva vitt och brett om saker och ting. Han är krönikör och därmed proffstyckare, men liksom hans undermåliga krönikor i svenskan innehåller boken inga svar på frågor. Du kommer att ha lika många frågetecken i huvudet efter du läst boken som du hade innan. Cervenka är en sådan journalist som sägs ha ”skarp penna” och med det menar man att värdet finns i formuleringarna ty texten saknar helt substans. Man ska bli imponerad av fraser som ”tryckte pengar i en takt som skulle få weimarrepubliken avundsjuka” och därmed strunta i att det saknas ett resonemang kring varför det fungerar nu och inte förut.

Till min vän som köpte boken: Bra försök men köp en flaska vin nästa gång. Den kommer att ha ett betydligt rikare innehåll än Cervenkas alster :)

Kommentera