Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

Valborg till helgen!

april 29, 2016 | Comment

Nu börjar vi närma oss Valborgsmässoafton och 1:a maj, som jag egentligen inte visste varför vi firade förens något år tillbaka. Ännu en rolig högtid här i Sverige som så många andra ofta är lite egentolkad av svenskarna. Men såhär ligger det till egentligen:

Valborg kom till Sverige under medeltiden, det är en gammal Tysk högtid med katolskt ursprung. Vi firar faktiskt Valborg till minne av ett helgon vid namn Sankta Walpurgis som levde under 700-talet. Valborgsmässoafton infaller mitt emellan vårdagjämningen och midsommar och innebär att man firar vinterns sista dag. För oss Svenskar handlar det nog mer om detta, då Valborg ofta förknippas med att våren äntligen är här och man eldar upp höstens och vinterns fall för att göra plats åt vårens nyskott.

Kosläppet infaller även runt Valborg, då man släpper ut djuren för bete utomhus efter en vinter inomhus. Då tändes också eldarna för att skydda boskapet från rovdjur och annat. Man trodde förr i tiden att natten mellan Valborg och 1:a maj var en magisk natt, likt långfredagen, då häxor och andra magiska ting var ute och flög. Därför tände man eldarna för att skrämma bort även dessa.

I dag firar Valborg som oftast genom att man tänder en stor brasa, fyrverkerier kan också finnas och man sjunger traditionella vårsånger och välkomnar våren. Hur ska ni fira Valborg i år?

val

 

Kommentera