Historia

En blogg om mig och mitt stora intresse historia

Varför köper vi julklappar?

december 12, 2015 | Comment

Nu har jag så smått börjat med den årliga julklappshandeln och började fundera på varför vi faktiskt gör det här. Det är lite som på påsken när vi har påskharar och ägg. Varför? Jag började i alla fall forska lite i julklapparna och kom fram till följande:

Förr i tiden så gav man julklappar till varandra även då, men det kunde faktiskt bestå av en skämtsam klapp/smäll. Julklapparna delades oftast ut i full hemlighet vem det var ifrån. klappDet man gjorde var att man knackade på dörren till den man ville ge en present till, sen kastade man in paketet snabbt och försvann från platsen. Det var tänkt lite som ett skämt, då presenten kunde bestå av en vedbit med ett litet rim på med en förklaring till varför just mottagaren fick den här. Det var först efter andra världskriget som människor faktiskt hade råd att köpa en julgåva och dessutom spirade givmildheten i form av att de som kunde bjöd in de fattiga på julmiddag.

Nu för tiden slås det rekord efter rekord på hur mycket vi människor spenderar på julklapparna, men jag personligen tror faktiskt att det kommer vända snart. Vi allihop blir mer och mer medvetna om konsekvenserna av massproduktion, så kanske kommer vi återgå till våra forna traditioner med skämtpresenter och julsmällar. Vem vet.

 

Kommentera